Start
plcsenfrdeitnororuessvtruk
Z okazji 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę ogłoszony został konkurs kulinarny pod nazwą „Jak smakuje niepodległość?”. Organizatorem konkursu jest Chorągiew Zachodniopomorska  ZHP Hufiec Ziemi Wolińskiej we współpracy ze szkołami podstawowymi z terenu gminy Międzyzdroje. Każda klasa miała za zadanie zaprezentować wylosowany region oraz przygotować potrawę danego regionu.
23 maja odbyła się prezentacja przygotowanych potraw a jury oceniało ich jakość i smak według ustalonych kryteriów.
Wszyscy uczniowie naszej szkoły a także dzieci przedszkolne włożyły wiele wysiłku i zaangażowania w przygotowanie potraw i prezentacji. Był barszcz ukraiński, bliny, sałatki a także potrawy na słodko. 
Oceny potraw dokonano w dwóch kategoriach:
  1. oddział przedszkolny do klasy I - I miejsce zajęła klasa I, która przygotowała BUSŁOWE ŁAPY czyli ciastka w kształcie bocianich łap,
  2. klasy III do VII 
– I miejsce zajęli uczniowie klasy IV za wielkopolskie pyry    podawane z gzikami,
- II miejsce zajęli uczniowie klasy VI za kurpiowskie bliny i mazowiecką szarlotkę, 
- III miejsce zajęli uczniowie klasy V za dzyndzałki warmińskie.
Laureaci konkursu zostali nagrodzeni zaproszeniami m.in. na lody, do pizzerii czy kawiarni.
Na zakończenie każdy mógł spróbować każdej potrawy, a ponieważ wszystkie były smaczne, szybko zniknęły ze stołów.
Bogumiła Popko
Szkoła Podstawowa nr 2 im. prof. dr Władysława Szafera w Wapnicy